WARTO

WIEDZIEĆ

Przygotowanie gleby do odnowień:

Przygotowanie gleby do odnowień po przeprowadzonym pozyskaniu drewna w cięciach rębnych w drzewostanach sosnowych wymaga uprzedniego zagospodarowania pozostałości zrębowych. Usuwanie pozostałości zrębowych z powierzchni do odnowienia nie jest z przyrodniczego punktu widzenia pożądane, gdyż materiał ten jest bogaty w pierwiastki biogenne, stanowiące cenne źródło pokarmu mineralnego dla nowego pokolenia lasu.

Pozostałości te, w postaci gałęzi i czubów drzew zalegających na powierzchni zrębowej muszą zostać usunięte z powierzchni zrębowej lub rozdrobnione, gdyż w przeciwnym wypadku nie jest możliwe skuteczne przeprowadzenie odnowienia sztucznego. Ilość materiału pozostającego na powierzchni zrębowej, określanego mianem pozostałości zrębowych zależy bezpośrednio od miąższości drzewostanu rębnego, który został usunięty z powierzchni. Badania nad ilością arbomasy sosnowej wykazują, że gałęzie i czuby drzew stanowią około 13% całkowitej biomasy drzewa co w przeliczeniu na 1ha daje średnio około 45 ton.


Wydajność i pracochłonność rozdrabniania:

Badania przeprowadzone m.in. w Katedrze Techniki Leśnej, Akademii Rolniczej w Poznaniu wykazały, że przeciętna pracochłonność rozdrabniania pozostałości zrębowych kształtuje się na poziomie 5,8 mth/ha (wydajność 0,17 ha/mth ).

Przyjmując masę pozostałości zrębowych na średnim poziomie 22 - 44 t/ha, oznacza to, że pracochłonność rozdrabniania kształtuje się na poziomie 3,8 - 7,7 t/mth.

Stosunkowo największy wpływ na wydajność rozdrabniania, zakładając, że nie zmieniają się parametry techniczne rozdrabniarki ma:
wysokość zalegania pozostałości zrębowych,

- liczba pniaków po ściętych drzewach zalegających na powierzchni zrębowej.

Przewiń do góry
Przewin w dół

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Polityka prywatności

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu.
  3. Pliki cookies wykorzystywane są w celu gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z Serwisu przez Użytkownika. Pliki cookies umożliwiają w szczególności:
  4. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu
  5. dostosowanie zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika
  6. tworzenie statystyk
  7. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne" (session cookies) oraz „stałe" (persistent cookies).
  8. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika.
  9. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu.
  10. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  11. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.